როგორი სასარგებლო თვისებებით გამოირჩევა ალუბალი?

  • tatatatusi
  • დეკემბერი 13, 2013

ალუბალი და ჯანმრთელობაგარდა იმისა, რომ ალუბლის ნაყოფი გემრიელია, დანარჩენი სხვა ხილისგან განსხვავებით, ლიდერობს თავისი სასრგებლო თვისებებით, რაც ძალიან დადებით გავლენას ახდენს ადამიანის ჯანმრთელობზე. სასარგებლოა არა მარტო ნაყოფი, არამედ: ფოთლები, ყუნწები, ქერქი სამკურნალოა, შხამიანი კურკის გულსაც კი იყენებენ ხალხურ მედიცინაში.

ალუბლის კურკის გულს თუ გახეხავთ და კომპრესის სახით პოდაგრაზე დაიდებთ, გიშველით. ვისაც კუჭის შეკრულობა აქვს, ბევრი ალუბალი უნდა ჭამოს. კარგად მოქმედებს ცენტრალურ ნერვულ სისტემაზე, ნევრასთენიის, დეპრესიისა და სხვა ნევრო-ფსიქიკურ დაავადებებზე. ვისაც აწუხებს სკლეროზი, დღეში 1კგ-მდე ალუბალი უნდა მიიღოს და დააყოლოს 1,5-ლ რძე. ალუბლის ხის ქერქის ნახარში შველის რევმატიზმს და კრუნჩხვებს: 1ს/კ დაქუცმაცებულ ქერქს ასხავენ 1ჩ/ჭ ცივ წყალს, ადუღებენ 10-15წთ. აჩერებენ, წურავენ, სვავენ დღეში 1-2 ჭიქას.

ალუბალი სასარგებლო მცენარე

  ფოთლებს ყურადგება უნდა მიაპყრონ გულით ავადმყოფებმა. ის შეიცავს კუმარინს – ნივთიერებას, რომელიც ამცირებს სისხლის შედედებას და ეწინღმდეგება თრომბის წარმოქმნას. ფოთლების ნახარში გამოიყენება გულის იშემიის, ინფარქტის და ინსულიტის დროს. ყუნწები ძლიერი შარდმდენია. ჰიპერტონიის დროს 2ჩ/კ დქუცმაცებულ ყუნწებს დავასხათ ერთი ჩაის ჭიქა წყალი, მივიყვანოთ ადუღებამდე, გავაჩეროთ, დავლიოთ 1ს/კ 3-4-ჯერ დღეში.

     ალუბალი -დიაბეტის წინააღმდეგ:      

ამერკელმა ქიმიკოსებმა ალუბლის ნაყოფში აღმოაჩინეს ბუნებრივი ნივთიერება ანტოციანინი, რომელიც ხელს უწყობს ორგანიზმს, შეინარჩუნოს გლუკოზის დაბალი დონე სისხლში. დაკვირვებებმა აჩვენა რომ ეს ნივთიერება 50%-ით ზრდის კუჭქვეშა ჯირკვლის აქტივობას და ინსულინის გამომუშავებას, რაც ძალიან მნიშვნელოვანია დიაბეტით დაავადებულთათვის, ანტოციანინს სხვა ხილიც შეიცავს, მაგრამ ალუბლის კანსა და რბილობში მისი რაოდენობა გაცილებით მეტია.

მიირთვით ალუბალი და იყავით ჯანმრთელნი.

წინა «
შემდეგი »