როგორ გავყინოთ სოკო?

  • An'na
  • February 8, 2016
  • 0

სოკოსაყინულეში ახალი სოკო კარგავს გემოს, იმიტომ რომ წყლის მოლეკულა, რომელსაც შეიცავს სოკო ყინულის კრისტალად და კარგავს მესერის სტრუქტურას. ყველა აქ მოცემული მეთოდი საჭიროებს ცოტა დროს და დაგეხმარებათ უკეთესად შეინახოთ სოკოს ტექსტურა და გემო.

 

1/3 სოკოს გაყინვამდე ბლანშირება

1. სოკოს ბლანშირება საჭიროა,იმიტომ რომ ადვილად და დიდი ხნით შეინახოთ შეგვენახოს სოკო. მისი ორთქლზე დამუშავება უნახავს კარგ გემოს და არომატს გაყინულ სოკოს,ბლანშირებით ან სწრაფი წამოდუღებით კარგი ხარისხის სოკო შეგვიძლია შევინახოთ 12 თვის განმავლობაში. ზოგი სპეციალისტი არ გვირჩევს ასეთ დამუშავებას,რადგან სოკო ძალიან დიდი ხნით რჩება წყალში. ამ მეთოდისთვის თქვენ დაგჭირდებათ:ქვაბი,გაზქურა და სოკო.

  • ეს მეთოდი კარგია,თუ თქვენ გეგმავთ გამოიყენოთ სოკო სუპების მომზადებისთვის,სადაც არ გამოჩნდება რომ სოკო არის წყლიანი.

2. აადუღეთ წყალი ქვაბში. იმდენი წყალია საწირო,რომ სოკო დაიფაროს და ცოტა ზედმეტიც,იმიტომ რომ წყლის ნაწილი იორთქლება.

  • თუ გინდა შეინარჩუნოთ სოკოს ფერი დაამატეთ ერთი ჩაის კოვზი ლიმონის წვენი ყოველ ერთ ლიტრზე.

ქვაბი

3. დაჭერით სოკო. სანამ წყალი დუღდება შეგიძლიათ გაყოთ ყველა სოკო 4 ნაწილად. დაჭერით წვრილად თუ გინდათ დაამზადოთ კერძები,სადაც დაქუცმაცებული სოკოა საჭირო.

  • გარეცხეთ სოკო,რომ კარგად მოაშოროთ ჭუჭყი.

4. ჩაყარეთ სოკო ქვაბში და გააჩერეთ წყალში 1-2 წუთი,რადგან თქვენი სოკო ოთახის ტემპერატურისაა,წყალში ჩაყრისთანავე წყლის დუღილი შეწყდება. დაელოდეთ,სანამ წყალი ადუღდება. შემდეგ გაზქურა გამორთეთ. არ ადუღოთ სოკო დამზადებამდე,იმიტომ რომ იქნება ძალიან წყლიანი.

სოკო

5. გადაიღეთ სოკო ცივ წყალში. სოკო,რომ არ გადაიხარშოს უნდა გადაიღოთ ჯამში,სადაც არის ცივი წყალი  და დაელოდეთ,სანამ ბოლომდე არ გაცივდება.

6. გადაასხით წყალი და გაყინეთ სოკო ჰერმეტულ კონტეინერში. აიღეთ ჰერმეტული კონტეინერი,რომელშიც შეიძლება გაყინვა-საყინულეში. კონტეინერში დატოვეთ ცოტა ადგილი,იმიტომ რომ სოკო გაყინვისას დიდდება. გაყინული სოკო ინახავს თავის თვისებებს ერთი წლის განმავლობაში.

  • როდესაც ამზადებთ საჭმელს,დაამატეთ სოკო გაყინულ მდგომარეობაში. თუ  აკეთებთ სოკოს სუპს დაამატეთ სოკო 20 წუთით ადრე,სანამ მზად იქნება.

სოკო

2/3 სოკოს დამუშავება ორთქლით გაყინვამდე. 

1.  ეს მეთოდი მოგეწონებათ,თუ თქვენ გინდათ შეუნარჩუნოთ სოკოს მაქსიმალური გემო და არომატი. ყველა სოკოს გაყინვამდე სჭირდება დამუშავება. სოკო შეიცავს წყალს,რომელიც გადააქცევს მას უგემურ ფაფად. თქვენ შეგიძლიათ გამოიყენოთ სხვა მეთოდებიც,მაგრამ ორთქლით დამუშავებული სოკო ინახავს გემოს,ფორმას და შეგიძლიათ დაამზადოთ ბევრი ჯერძი.

  • ორთქლით დამუშავებული სოკო გაყინულ მდგომარეობაში ინახება 12 თვის განმავლობაში.

მოხარშული სოკო

2. გარეცხეთ სოკო და მოაცალეთ ჭუჭყი. კარგად შეამოწმეთ,რომ არ დარჩეს ჭუჭყი ქუდზე,ქუდის ქვეშ და ფეხზე. მოაცალეთ ჭუჭყი ხელით ან დანით.

  • შეგიძლიათ მოაცილოთ ფეხი და გაყინოთ მარტო ქუდი.

3. დაჭერით სოკო. თქვენ შეგიძლიათ დაამუშავოთ სოკო მთლიანი,დაჭრილი ოთხ ნაწილად ან წვრილად დაჭრილი სახით. მთელი სოკოს დაორთქვლა უფრო დიდ ხანს მოითხოვს. გაყინულ სოკოს უმატებენ კერძს,ამიტომ თქვენ შეგიძლიათ დაჭრათ სოკო,იმიტომ რომ მოხერხებულად გამოიყენოთ.

  • თუ თქვენ გამოიყენებთ საწურს ორთქლით დამუშავებისთვის დარწმუნდით იმაში,რომ სოკოს ნაჭრები არ ჩავარდება ქვაბში.

დაჭრა

4. დაასველეთ სოკო ლიმონის წვენში. ეს გააკეთეთ იმ შემთხვევაში თუ გინდათ,რომ სოკომ შეინარჩუნოს ბუნებრივი ფერი. ასეთი დამუშავების გარეშე სოკო მუქდება. თუ თქვენ გინდათ შეინარჩუნოთ ფერი,აურიეთ 500 მლ წყალში,5 მლ ლიმონის წვენი და გადაავლეთ სოკოს. დატოვეთ ამ სითხეში 5 წუთი და შემდეგ ეს სითხე გადაღვარეთ.

  • ზოგიერთი ექსპერტი აზრით,თუ დაასველებთ სოკოს ან უბრალოდ გარეცხავთ, მას უფუჭდება გემო და ტექსტურა. თუ გინდათ ეს აიცილოთ აიღეთ ფუნჯი და წაუსვით სოკოს წყლის ნარევი და ლიმონის წვენი.

სოკოს დასველება

5. გააკეთეთ ორმაგი ქვაბი,თუ არ გაქვთ. სოკოს ორთქლით დამუშავებისთვის თქვენ დაგჭირდებათ მეთოდი,რომლის მეშვეობითაც თქვენ უნდა მოათავსოთ სოკო წყალზე,რომ მოხდეს დაორთქვლა. თქვენ შეგიძლიათ გამოიყენოთ ორთქლის ქვაბი ან გააკეთოთ ორმაგი ქვაბი თქვენი ხელით.

  • აიღეთ ორი ქვაბი,ერთი ქვაბი უნდა ეტეოდეს მეორეში. ასევე შეგიძლიათ გამოიყენოთ მეტალის საწური.
  • აიღეთ განიერი მეტალის რგოლი,ქილის სქელი მეტალის სახურავი,რომლის მეშვეობითაც შეძლებთ პატარა აწიოთ მაღლა. ჩადეთ ეს საგანი ქვაბის ძირში და როდესაც წყალი ადუღდება დაადეთ ზემოდან პატარა ქვაბი.
  • თქვენ უნდა გქონდეთ სახურავი რომელსაც დაახურავთ ზემოდან.

6. ჩაასხით ქვაბში წყალი,მისი სიმაღლე 5სმ უნდა იყოს და აადუღეთ. ადუღეთ წყალი რამდენიმე წუთი. შემდეგ გადაიტანეთ სოკო ზემოთა ქვაბში. თუ თქვენ იყენებთ საწურს,ჩაალაგეთ შიგნით სოკო. პატარა ქვაბში წყალი არ უნდა იყოს.

საწური

7. დაახურეთ სახურავი და დაელოდეთ დაორთქვლას. დაახურეთ სახურავი,რომ ორთქლი დარჩეს შოგნით. სოკოს დაორთქლისთვის დაგჭირდებათ 5 წუთი. სოკო,რომელიც დაჭრილია ოთხ ნაწილად მზად იქნება 3,5 წუთში. თუ უფრო წვრილად არის სოკო დაჭრილი დაგჭრიდებათ 2-3 წუთი.

დაორთქვლა

8. გადმოიტანეთ სოკო ქვაბში,სადაც არის ცივი წყალი. გადმოიტანეთ სოკო ჯამში ან ქვაბში,სადაც არის ცივი წყალი და დაელოდეთ,სანამ ბოლომდე არ გაცივდება. ძემდეგ გადაწურეთ წყალი. დაყარეთ სოკო საწურზე,რომ კარგად გაიწუროს,თუ თქვენ ჩადეთ საყინულეში წყლიან ჯამს. სოკო ცუდად გაიყინება და ასეთ სოკოს ვერ გამოიყენებთ კერძისთვის.

9. გადაიტანეთ სოკო სახურავიან კონტეინერში. თქვენ შეგიძლიათ გაყინოთ სოკო გასაყინ პაკეტებში,პლასტიკურ კონტეინერში,რომელიც გაუძლებს დაბალ ტემპერატურას და არ გასკდება გაყინვისას. შიგნით დატოვეთ ცოტა ადგილი,იმიტომ რომ გაყინვისას სოკო დიდდება.

კონტეინერი

10. გაყინული სოკო ინახება ერთი წლის განმავლობაში. ორთქლზე დამუშავებული სოკო ინახავს თავის თვისებებს 1 წლის განმავლობაში.

  • გამოიყენეთ გაყინული სოკოკერძებისთვის,სადაც ისინი შეძლებენ გალღვობას ხარშვის დროს.  თუ თქვენ გინდათ შეწვათ სოკო დაუმატეთ ბევრი ცხიმი,დაამატეთ პატარა პორციებიც.

3/3 სოკოს ცხიმში შეწვა გაყინვამდე.

1. გამოიყენეთ ეს მეთოდი,რომ მიიღოთ მთელი პროდუქტის ტექსტურა. ასეთი ხერხით  დამუშავებული სოკო არ ინახავს ფორმას,გემოს იმდენი ხნით რამდენითაც წინა მეთოდებით დამუშავებული სოკო. ეს სოკო ინახება 1-დან 9 თვემდე,გააჩნია როგორი ზეთი გამოიყენეთ.

სოკო

2. გარეცხეთ და გააშრეთ სოკო. კარგად გარეცხეთ სოკო,მოაცალეთ ჭუჭყი და შემდეგ კარგად გააშრეთ ქაღალდის პირსახოცზე.

3. დაჭერით სოკო ოთხკუთხედებად ან ნაჭრებად. თქვენ უნდა შეწვათ სოკო მაღალ ცეცხლზე,ამიტომ სოკო შეიწვება მარტო გარედან,შიგნით დარჩება უმი. ამიტომ დაჭერით თანაბარ ნაჭრებად.

4.გაახურეთ ტაფა და დაასხით ზეთი. თქვენ მსუბუქად უნდა შეწვათ სოკო. საშუალო ტაფაზე თქვენ დაგჭირდებათ 15-30 მლ. ზეთი. სოკო მზად იქნება მაშინ, როდესაც მას გაყინულს გამოიყენებთ რომელიმე კერძში.

  • გემოსათვის შეგიძლიათ ზეთში დაუმატოთ ხახვი,ნიორი ან სხვა დანამატები.

5.შეწვით სოკო საშუალო ან მაღალ ცეცხლზე. თქვენ დაგჭირდებათ 3-4 წთ, იმისათვის, რომ სოკო გამუქდეს და დარბილდეს.

6.სანამ საყინულეში მოათავსებთ გააციეთ. ზეთი, რომელიც გამოიყენეთ შესაწვავად, გაყინვისას ნაკლებად ინახავს თავის თვისებას,ამიტომ ზედმეტი ცხიმი უნდა მოვაშოროთ.

7.გაყინეთ სოკო დახურულ კონტეინერში. მჭიდროდ ჩააწყვეთ სოკოები,რომ არ დარჩეს თავისუფალი ადგილი. გაყინვის დროს სოკო დიდდება.

  • შეგიძლიათ კერზში დაამატოთ გაყინული სოკო ან გაალღოთ გამოყენებამდე. ეცადეთ არ გამოიყენოთ მოკროტალღური ღუმელი. ის სოკოს ამაგრებს.

მზადაა!

Previous «
Next »

Leave a Reply